Change Powerhub from Shimano to Campy

When drugs don't work: training and health tips!
ziglar
Posts: 98
Joined: Fri Jun 29, 2012 18:46 pm

Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby ziglar » Tue Oct 23, 2012 19:09 pm

Just bought a powertap from ebay which came with a shimano freehub.

I have campy stuff on my cervelo and had hoped that it was just a simple matter of removing the old hub and putting on my campy freehub but it seems I need to move some washers around and maybe redish my wheel (whatever that means).

Do I need to buy a special freehub or is it a just a normal campy freehub I put on the powertap hub?
How do I tell which model of powertap hub I have - the LYC has 2.4 written on it and the hub is silver with just the words cycleops and powertap written on it.

Any help greatly appreciated.

fish156
Posts: 483
Joined: Wed Dec 01, 2010 18:10 pm

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby fish156 » Tue Oct 23, 2012 19:25 pm

I'd assumed it was simply a case of swapping your freehub for one of these?

Example shown is for 12mm version. LYC showing 2.4 just means it's the wireless version. There are both 12mm and 15mm axle versions of the PowerTap hub.
Last edited by fish156 on Tue Oct 23, 2012 19:30 pm, edited 1 time in total.

ziglar
Posts: 98
Joined: Fri Jun 29, 2012 18:46 pm

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby ziglar » Tue Oct 23, 2012 19:27 pm

that might be what I end up buying but I don't understand the difference between that and a bog standard campy freehub which I already own?

Tom Dean
Posts: 1651
Joined: Tue Aug 23, 2011 08:08 am

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby Tom Dean » Tue Oct 23, 2012 19:45 pm

Is the one you already own for a powertap, or another hub?

Bigpikle
Posts: 1596
Joined: Mon Dec 14, 2009 21:10 pm

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby Bigpikle » Tue Oct 23, 2012 20:07 pm

exactly which PT hub do you have and from which year?

the newer ones have a 15mm axle and the freehub literally just pulls off - all you need is to have a 2nd Campag freehub body and you can slot it on. I have the same issue and do it all the time between bikes. Mine is a 2011 PT Pro+.
Your Past is Not Your Potential...

ziglar
Posts: 98
Joined: Fri Jun 29, 2012 18:46 pm

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby ziglar » Tue Oct 23, 2012 20:46 pm

I have no idea which PT hub other than the ebay ad said Pro 2.4 wired and the LYC has 2.4 printed on it and is firmware version 4.06. I don't know the year.

The existing shimano hub on it doesn't slide off - I have to undo some threaded nuts to get it off. How do I determine if it is 12mm or 15mm axle. When I slide off the shimano freehub it looks like a 9mm axle!!!

The campy hub I own is just a standard campy hub _ I actually didn't realise that I needed a PT specific campy hub; now that it seems that I do I will buy one.

How do I tell if I need a coded or un-coded HR monitor?

Thanks for the help so far.

ziglar
Posts: 98
Joined: Fri Jun 29, 2012 18:46 pm

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby ziglar » Tue Oct 23, 2012 20:48 pm

it looks like I also need to buy a download cradle since that wasn't in the ebay listing. Just as well it only cost me £200 coz I hadn't factored in £40 cradle, £40 campy freehub, £40 HR monitor (although I do have 4 of them in the house somewhere!! - could I use one of them?).

Bigpikle
Posts: 1596
Joined: Mon Dec 14, 2009 21:10 pm

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby Bigpikle » Tue Oct 23, 2012 20:58 pm

yours is the old style 12mm as the 15mm pull-off axle is only a recent thing.

I think you'll need one of these

http://www.cyclepowermeters.com/powerta ... -589-p.asp
Your Past is Not Your Potential...


moonshine
Posts: 826
Joined: Mon Dec 07, 2009 13:22 pm

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby moonshine » Tue Oct 23, 2012 21:23 pm

i'll sell you a usb download cradle for £20 + P&P if you want - i use a garmin but bought a LYC to check calibration that came with a usb download cradle that i dont need

ziglar
Posts: 98
Joined: Fri Jun 29, 2012 18:46 pm

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby ziglar » Wed Oct 24, 2012 06:11 am

Would you settle for £23 incl p&p as I have no idea what the p&p would be?

ziglar
Posts: 98
Joined: Fri Jun 29, 2012 18:46 pm

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby ziglar » Wed Oct 24, 2012 09:16 am

apologies: need to withdraw my offer to buy the cradle - sorry

User avatar
a_n_t
Posts: 1990
Joined: Wed Nov 21, 2007 22:21 pm

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby a_n_t » Wed Oct 24, 2012 09:43 am




I use one of those on my powertap and they work ok but are v. heavy. I'd go with the campag freehub and proper campag cassette tbh.
Manchester wheelers

PB's
10m 20:21 2014
25m 53:18 20:13
50m 1:57:12 2013
100m Yeah right.

ziglar
Posts: 98
Joined: Fri Jun 29, 2012 18:46 pm

Re: Change Powerhub from Shimano to Campy

Postby ziglar » Wed Oct 24, 2012 10:50 am

just ordered the campag hub from winstanley bikes £32 so not as bad as I thought


Return to “Training, Fitness and Health”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests