Front derailleur not moving

Sorting out your thrunge brackets, fettling your inter-rositers and even stuff about bike parts.
garethjones
Posts: 41
Joined: Sun Nov 11, 2012 20:00 pm
Contact:

Front derailleur not moving

Postby garethjones » Tue Mar 11, 2014 09:29 am

Hi,

My front derailleur looks like it has seized. When I unscrew the cable the shifter it is pulling correctly, but when it's connected the shifter pulls the cable, but the derailleur does not move. Everything has been cleaned and lubed, is they anything else I can try?

thanks
G

Chunkers1980
Posts: 7909
Joined: Tue Feb 10, 2009 14:12 pm

Re: Front derailleur not moving

Postby Chunkers1980 » Tue Mar 11, 2014 09:40 am

Sure your stops are not set in?

garethjones
Posts: 41
Joined: Sun Nov 11, 2012 20:00 pm
Contact:

Re: Front derailleur not moving

Postby garethjones » Tue Mar 11, 2014 10:02 am

I have not touched the limit screws

User avatar
apreading
Posts: 3222
Joined: Thu Sep 18, 2008 23:57 pm

Re: Front derailleur not moving

Postby apreading » Tue Mar 11, 2014 10:06 am

My Front Derailleur was seized up on my road bike after a winter of abuse, lack of cleaning and salt/crud on the roads. Took several attempts at cleaning with jet of water, toothbrush, degreaser etc and subsequent application of lube but its working fine again now. If you have left the bike covered in muck while not being used for a few weeks, then this may be your answer too...?

garethjones
Posts: 41
Joined: Sun Nov 11, 2012 20:00 pm
Contact:

Re: Front derailleur not moving

Postby garethjones » Tue Mar 11, 2014 10:11 am

I use it 5 days a week, but I am not great at cleaning it so it might well be something similar, thanks.

User avatar
apreading
Posts: 3222
Joined: Thu Sep 18, 2008 23:57 pm

Re: Front derailleur not moving

Postby apreading » Tue Mar 11, 2014 10:23 am

Managed to free mine up by hand to start with, and was fine for that ride, but stuck again the next day. Found similar after first round of cleaning, it lasted one ride. After second round of cleaning it lasted a couple of rides until I left the bike unused for a couple of days, then stuck again. Touch wood, its been OK for the last month now.

Chunkers1980
Posts: 7909
Joined: Tue Feb 10, 2009 14:12 pm

Re: Front derailleur not moving

Postby Chunkers1980 » Tue Mar 11, 2014 10:46 am

Gareth - you said it was clean and lubed though!

They really are shite pits though. If you've done a lot of road riding it could be salt corrosion.

The best way it to take it off and give it a proper clean in a cleaning bath (read sink) and then soak in WD40 type stuff and then proper lube the pivot points and cycle it through its motion by had a fair bit.

garethjones
Posts: 41
Joined: Sun Nov 11, 2012 20:00 pm
Contact:

Re: Front derailleur not moving

Postby garethjones » Tue Mar 11, 2014 11:23 am

I cleaned and lubed it once the problem occurred :)

Penguin of Death
Posts: 141
Joined: Thu May 30, 2013 21:39 pm

Re: Front derailleur not moving

Postby Penguin of Death » Tue Mar 11, 2014 23:07 pm

Without sounding patronising - have you reconnected the cable as it was on the mech? Sometimes the cable can loop around part of the mech meaning it's coming from the correct direction, but pulling in the wrong way


Return to “MTB Workshop & Tech”

Who is online

Users browsing this forum: alex100a and 2 guests